Pom en ACG werden gelijkgesteld

Afgelopen zondag mocht ik de deur openzwaaien van Café Helmers te Amsterdam.

Hoewel de tram een halte heeft niet ver van deze bestemming, bleek de bestuurder van lijn 1 daar een geheel eigen mening over te hebben. Met nog vier andere inzittenden dacht ik uit te stappen bij de voor mij bestemde halte. Niets van waar, moet de bestuurder hebben gedacht, jij wil naar de poëzie dan blijven mijn deuren dicht. Het zou deze poëzie van de bestuurder zijn die mij een wandeling van een halte-te-ver door de eerste helmersstraat gaf. Nog even had ik het idee te laat aan te komen maar deze zondag bleek zo zijn eigen rithme te hebben.

Bij binnenkomst trof mij gelijk, op de bank aan het raam, een uitnodiging tot een kop koffie. Goed idee was dat – het tweede deel van wakker worden kon beginnen. Mijn blik ving de tijd op van de klok linksachter aan de wand – rechts blijkt het permanent apocalyptisch 1 voor 12 te zijn – volgens opgegeven schema gearriveerd, maar waar is het publiek en waar de organisatie? Wat ik al zei; de dag had een eigen rithme. De organisatie komt dan binnen, praat even, grijpt een fiets en het zou nog even duren voor het spel der poëzie kon beginnen.

Het bleek het publiek de mogelijk te geven om alsnog binnen te komen en zo Helmers te vullen met aandacht en respect voor de dichters.

In drie blokken van drie dichters met elk 7 minuten de tijd voor poëzie trapte de middag naar mijn eigen werk toe. Het middelste blokje bracht mijn bankgenoot Pom Wolf. Het blijft genieten om een goede voordacht te horen in combinatie met goede poëzie en daarbij maakt het mij niet zoveel uit of je dat nu wel of niet van papier aan het doen bent.

Mijn stem mocht de middag van poëzie laten eindigen in de regenbui aan klank van ‘de drup’.

Jury Gina van der Berg, Linguina, Adriaan Krabbendam vonden Pom en ACG gelijkwaardig en zo werden wij gelijkgesteld op de derde plek van deze middag en kunnen nu beiden een heel klein boekje gaan kopen.

Juryrapport: al hier

Pandorra en Pom: zeggen het hier

en de sfeer van Helmers: hier te zien

wie waren daar?

Andrea Voigt 

J.C. Aachenende

Robin Veen

Anne Bxfcdgen

Pom Wolff

Johanna Geels

Kapitein Lafbek

Nafiss Nia

ACG Vianen

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s