learning to love you more

Dit was nam en neembaarLtlym_300

het in dit oog zijn

zodat je zadelt op

nog eens te meer

 

Nu blijkt uit gisteren te bestaan

wenk je dan in vergeten

wat naderhand wist

lijkt nu alleen verleden

 

Moet ik wel rechtlijnig zijn

sprekend in dit lijken

wordt bijgestaan gegeten

 

Tot in het zelf gelijk krijgen

wakend door het horen

venster ik mijn bloedlijn.


(met dank aan Miranda July and Harrell Fletcher voor:

Assignment #14
Write your life story in less than a day.

Organisatie:

Elske en MU & de Openbare Bibliotheek Eindhoven

Deelnemers:

Olga Maria Berger

Ronella Moser

Martin Beversluis

Sietske Mol

Flopke

Wies van Kats

Linda Huijsmans

Jee Kast

Eva Libra

Jill Lauret

Yvonne Mulder

ACG Vianen (in de eerste reactie mijn verhaal)
 


2 thoughts on “learning to love you more

 1. Mijn leven

  Eerste herinnering:

  Liep door een straat bij een huis van wat ik denk dat het huis was van mijn ouders.

  Ik liep hand in hand met mijn moeder.

  *

  Stond in vlakbij de trap in mijn ouderlijk huis. Onverwachts was de voordeur bel gegaan. Deze deur wordt alleen gebruikt voor collectanten en jehova-getuigen. Mijn moeder hoor ik kwaad worden op iemand en het blijkt dat ik nog niet naar de peuterzaal kan gaan.

  *

  Mijn eerste communie is een feest waarin een bureau, een schrijfzet en schriften krijg. Tijdens de feestelijkheden wordt het bureau door mijn vader en de aanwezige ooms in elkaar gezet (altijd handig zo’n bouwkundige familie)

  Peuterzaal

  Een zaaltje in gebouw 48 te Oosterhesselen.

  Kom daar binnen en denk dat ik daar voor eerst ben weggedoken in de hoek

  Het is verder een donkere ruimte waar veel kinderen heen en weer rennen.

  Kleuterschool

  Het meest fantastische is de waterbak. Het heen en weer stromen vanhet water door schoepenradjes en het leeg gooien van emmertjes water voelt nog steeds als een goed idee.

  Nadat ik op een gegeven moment mijn kleine teen heb gestoten leer ik van de jufvrouw? (weet niet meer of het eeen man of vrouw is maar ga uit van het feit dat het wel een vrouw geweest moet zijn in mijn periode) dat een kleine teen een kleine teen heet en geen pinkteen wordt.

  Aan het eind van de kleuterschool verhuis de laatst groep naar de nieuw gebouwde lagere school “de woerd”

  Lagere school “De Woerd”

  De eerst klas was een grote groep leerlingen.

  Het was allemaal een beetje veel.

  Het is in deze periode geweest dat Martin ook veel ziek is.

  Door mijn taalproblemen en het feit dat in kleurblind ben heb ik veel moeite met leren en voornamelijk ook met het schrijven van lange woorden.

  Op mijn rapport staat dat ik de neiging heb om te moeilijke zinnen te willen schrijven.

  Het gevolg is dat ik de eerste klas over moet doen.

  Dat ik samen met een andere jongen die ook blijft zitten

  Hij woonde op de hoek aan de Langbos xe2x80″ maar zijn naam is me ontschoten.

  Schuin daar tegenover woonde Geranie en later heeft mijn oudste broer daar ook in buurt gewoont.

  Het gevolg is dat ik extra taallessen krijgen. Ik ga mijn ouders voorlezen uit Pietje Puk en krijg speciale leerboeken die mijn moeder voor me bij de boekhandel bestelt.

  Heb veel gespeeld bij Martin op de boerderij. De John Deer van zijn vader stond vlak bij de gierput en een oyude auto gebruikte we om te spelen. Mijn vader vindt dat geen goed idee en wil zelf niet zijn ouder auto ook leeg op het erf zetten.

  Op de een dag wil ik met Martin gaan spelen en niemand doet open. Dus ik besluit om het huis heen te lopen en zie dat hij lig te slapen op de bank. Ik weet hem wakker te maken en we willen samen naar buiten gaan. Op dat moment komt zijn moeder weer thuis en we krijgen verschrikkelijk op ons falie om dat Martin moet slapen want hij is heel erg ziek.

  Wat ook op de boerderij gebeurde was dat mijn ringvinger tussen de zwengel van de bankschroef is komen te zitten. Het bloedde als een rund en tot op de dag vandaag is zijn hetr lidteken nog steeds zichtbaar

  Het doorgaan in twee keer naar de twee klas betekende dat ik terecht kwam bij jufvrouw Bakema. Een gevreesde lerares, althans dat zeggen anderen over haar. Denk dat ik haar eigen lijk wel heel aardig vond

  Ik liep naar en van school. Op terugweg liep ik vaak met Ineke en Petra mee. Beide even oud als mijzelf, maar dus wel in een klas hoger. Bij Ineke ben ik ook vaak op de boerderij en heb daar ook een keer gelogeerd met mijn broer.

  Heb daar voor het eten zo snel gebeden dat ik de woorden “ben al klaar” over mijn lippen wierp. Denk dat ik op de slaapkamer van Ineke heb geslapen. De po stond onder het bed want de wc was(is?) op de deel.

  Met Ramon bedenk ik dat wij als mannen zouden moeten evrouwciperen. De uitkomst is dat we elkaar op de verjaardagen een poessie-album cadeau doen. In eerste instantie wordt in de omgeving raar geageerd, maar het gevolg is wel dat ook de anderen jongens van mijn klas en een klas lager een poessie-album hadden.

  Heb vanaf de derde klas een soort idee dat ik graag Marijke als vriendinnetje zou hebben.

  De enige zoen die ik haar echt heb gegeven is midden in de nacht geweest op het kamp van de zesde klas (plus de vijfde waar we helemaal niet blij van werden).

  De jongens sliepen beneden en de meisjes boven. Moest naar de WC die buiten was en twijfelde of ik stiekem de brandtrap om hoog zou nemen. Dat deed ik. Alle meisjes lag daar rustig te slapen en durfde niet naar binnen te gaan. Om de een of andere reden was Marijke ook wakker en mocht haar kus op de wang geven.

  We zijn de laaste lichting van de lagere school voortaan zullen zal basisschool worden genoemd en ter ere daarvan krijgen we een leesboek cadeau

  Vwo-havo

  De school staat in Emmen xe2x80″ moet dus de 20 km gaan fietsen. Ga naar de zelfde school als Josxc3xa9 maar echte vrienden zijn we niet en zullen we denk ik ook nooit meer worden. Het is een katholieke school. Mijn broers en zus zijn me reeds voor gegaan en dat heb ik dan ook wel geweten. Met enige regelmaat krijg ik de naam Erik of Bernard naar mijn hoofd geslingerd.

  Tijdens een introductie dag wordt ik door mijn klassenleraar Sneevliet (die een enorm liteteken in zijn nek heeft/had van een brandwond) op zij genomen en hij vertelde me dat ik niet zo raar moest doen. Weet nog steeds niet wat hij daar mee bedoelde.

  Ga op een avond met mijn vader daar naar de film “out of afrika” kijken. De andere leerlingen vinden het vreemd dat mijn vader meekomt.

  De computer komt ook in deze periode in huis. Een commodore 64. Van Toine krijg ik bandjes met (illegale) spelletjes xe2x80″ Boulder Dash is de absolute hit.

  Toine schijnt ook in Oosterhesselen hebben gewoond. Daar kan ik me niets van herinneren maar zo komen we elkaar tegen. Behalve de link met de computer hebben we ook een connectie met muziek xe2x80″ alternatieve muziek xe2x80″ we luisteren allebeide naar de VPROradio xe2x80″ xc3xa9xc3xa9n keer in de week een paar uurtjes.

  Ga nog wel naar de tweede klas een schakelklas tussen Vwo & havo

  Het taalonderwijs vind ik een ramp. Krijg geen grip. En het tot ‘s avonds laat woordjes stampen die niet willen blijven plakken is frusterend. En als de leraar Engels dan ook nog gaat beweren dat je niet hebt geleerd dan wordt de moed helemaal ontnomen. De school wordt een aaneenschakelingen van opgelatenheden. De andere vakken beginnen ook steeds slechter te worden.

  Ga nog voor de Kerst met mijn vader en moeder mee om te gaan spreken op de Lts. Mijn vader werkt daar ondertussen na de crissis van de jaren 80. Het is zijn oude school waar hij in de jaren 60 is begonnen. De directeur is een oude bekende van hem. Hij heeft wel eens slechtere rapporten gezien en neemt me graag aan in de school.

  Van de ene op de ander dag ga ik niet meer naar het KDC maar naar de LTS “de zuidoosthoek” (na mijn tijd zullen de twee scholen fuseren)

  Lts

  Ik kom Ronald tegen op de eerste dag. We zullen nog veel met elkaar meemaken. Het is moeilijk standhouden op de LTS. Het volk is ruiger en meer bezig met ander zaken wat mij niet kan boeien. De eerste gedichten begin ik rond deze periode te schrijven. Ik schrijf ze in het Engels. De inspiratie komt voor uit de muziek van Prince en als ik ergens ooit een fan van ben geweest is het Prince.

  Ronald is ook iemand die bezig is met muziek en hebben het daar ook veel over.

  Onze plek om te zitten zijn de blokken van gewassen beton in de entreehal. Deze staan voor de grote volixc3xa8re die gexc3xafntegreerd is in de muur.

  Iemand die ik laten ontmoet daar is Fred xe2x80″ net zoals Ronald kunnen we gedriexc3xabn net iets te goed leren, het levert ons de naam leerpikkie of LP-er op (gelukkig bestond het idee van de F nog niet).

  Na het tweede jaar (mijn eerste dus) Gaat Ronald schilderen doen – ik timmeren. Beide zullen we een diploma ontvangen geheel op D-niveau

  Mijn uiteindelijke vakkenpaket wordt een probleem voor de school. Ik besluit ook in scheikunde te willen slagen en dat sta in het zelfde keuzeblok als praktijktimmeren xe2x80″ de school vindt dat als ik de LTS doe dan ook op mijn diploma moet staan dat ik een practijk opleiding heb en zodoende doe ik dus zowel examen in scheikunde als in practijktimmeren xe2x80″ een “mooie” platenbakhouder weet ik te produceren xe2x80″ zal waarschijnlijk wel een 6je zijn geweest xe2x80″ die nu dienst doet om mijn schilder en verfspullen te herbergen onder het werkblad in de keuken.

  Bij de diploma uitreiking zal Ronald zal een aanmoedigingsprijs krijgen voor zijn goede punten, in mijn klas gaat deze prijs naar iemand die echt heeft moeten knokken om te kunnen slagen.

  Mts

  De Mts bevalt me een stuk beter. Al gelijk van af het begin kan ik me beter positioneren in de groep. Met deze groep mensen heb ik goed genoten. Wordt veel meer een spil in de groep en het feite dat ik veel van de stof al heb gehad betekend dat ik niet zo zwaar behoef op te letten.

  Met enige onregelmatige regelmatig neem ik de trein naar Amsterdam. Daar blijf ik de dag doorbrengen in coffeeshops om dan ‘s avonds weer thuis aan te komen.

  Ben vaker niet dat wel op school maar haal klinkende resultaten dus wat is het probleem.

  In de derde kom ik John tegen xe2x80″ de eerste woorden zijn Ga je mee naar de Kroeg

  Ga ook

  Marcel(Worm)kom ik tegen en we beginnen gelijk te praten over muziek.

  We zullen met zijn tweexc3xabn de band 13-94-121.V.E. oprichten xe2x80″ bij de eerste oefensessie krijg ik van hem te horen dat ik helemaal niet kan zingen. Ik ga dus mijn teksten voordragen.

  ‘s Avond maak ik mijn eerste tekeningen xe2x80″ op calkpapier xe2x80″ muziek aan en de fles in de hand in een roes van wiet en alcohol maak ik een drieluik met op de achtergrond het VPRO-radioprogramma “De nacht van de film op de radio” een flink deel van de nummer op het bandje van Zinnie en zizanie zijn op deze nacht opgenomen. Heb een uurtje in mijn werkkamer liggen slapen op de grond om met de fiets en een hoofd vol in een klas engels te gaan zitten

  Op zaterdagen hang ik voornamelijk in de Brasserie rond. Waar we over spreken is muziek. Het podium waar je mij ook op de vrijdagen zou hebben weten te vinden is de plek waar ik vaak met Yvonne samen zit.

  De ontmoeting tussen haar en mij gebeurd via John xe2x80″ zijn eerste opmerking over mij is dat ik raar ben xe2x80″ een van de meest mooie complimenten die je me kan geven

  Ga toelatingsexamen doen voor de kunstacademie. Ben wezen kijken in Utrecht xe2x80″ kampen en Enschede. De Enschedesche Aki zie ik absuluut niet zitten xe2x80″ zij mij gelukkig ook niet. En over Kampen heb ik een droom te zijn aangenomen xe2x80″ dus echt niet xe2x80″ maar wat deed die gast met als zijn tekeningen vanaf zijn gehele jeugd????

  Hts

  De oplossing die ik krijg aangeboden is om op de HTS architectuur te kunnen gaan doen. Dit valt bij mijn vader ook beter als een kunstopleiding.

  Verhuis naar Groningen xe2x80″ of beter gezegd naar Essen xe2x80″ een klein dorpje ingekelmd tussen Haren en Groningen in. Mijn vader heeft daar een kamer geregeld in de boerderij van Karsten en Sabien. Ze hebben schapen – het geluid daarvan heb ik op een nacht opgenomen liggen in het hooi.

  De keuken of liever gezegd het comfort stond in de zelf plek als de melktank en gaf gelijk toegang tot de deel.

  Op een dag repareer ik de ventilator in de douche door deze direct aan te sluiten op de stroom van de lichtschakelaar

  Kom Saskia tegen die later trouwt met de bassist van Gwar

  Met een groep eerstejaarsstudenten organiseren we de eerste introexcursie aan de HTS Groningen die niet in elkaar gedraait is door docenten. Ik zorg dat Ronald een ontwerp kan maken voor de T-shirts. Samen met Saskia xe2x80″ Marleen en Wilbert??? Vorm ik de kookcommicie zelfden zo goedsamengewerkt xe2x80″ het is wel zo dat de ruzie in de algemene groep af en toe om te snijden is. In ieder geval kunnen Marleen en ik de kookcommissie goed in gareel houden. Het idee om na de eerste dag geen grote pannen meer te gebruiken was slim.

  Zit veel te schrijven xe2x80″ het openingsgedicht van mijn “bundel Stroop X” is naar aanleiding van mijn verliefdheid op Marleen geschreven op mijn kamer met uitzicht op de schapen

  De uitvinding van de tosti pindakaas xe2x80″ onder het motto kaas is kaas bij Baike in huis. Het zelfd huis waar John ook weer eens met een vrouw aan de haal gaat. Een “echt” studentenhuis waar de rommel zelf lijkt te leven en een idioot huisvest met rechtextremistische idee. Verbaas me in deze periode ook hoe John zo gemakkelijk aan de vrouw komt.

  Weet nog steeds of ik daar nu rouwig om ben of niet

  Universiteit

  Op vacantie met de groep van Emmen naar een camping in Limburg daar wordt het patat nuclaire explosie uitgevonden (elke saus die de friettent rijk is wordt hier op gedrapeerd xe2x80″ zelden zo iets smerigs gezien

  Bij de facultaire op startdagen kom ik Thierry tegen xe2x80″ zijn eerste woorden zijn zullen we hier wat gaan drinken

  Krijg een relatie met Linda op de eerste oud/nieuw jaar bijeenkomst bij Marcel aan de Valtelaan. Hij is niet super blij xe2x80″ ze is tenslotte we zijn ex

  Tijdens mijn pfeiffer maakt ze het uit

  Door mijn pfeiffer mis ik het laatste trimester van het eerste jaar een het eerste trimester van het tweede jaar.

  Wanneer ik me ga inschrijven

  Uitkomen van StroopX xe2x80″ presentatie in de Effenaar met Marcel

  Krijg een relatie met Zwaan

  Een korte heftige relatie die begon op een huwelijk.

  Na onze vacantie op Schier raak ik

  Uitkomen van “Tabak”

  Uitkomen van “Pak aan!”

  Progressieve Fractie

  Een Poetryslam in het Nijmeegse Doornroosje xe2x80″ het is niet druk in de kleine zaal xe2x80″ sta mijn beste te doen en weet niet meer of ik gewonnen heb kom daar Andy Fierens voor het eerste tegen. Eindelijk iemand die op de zelfde soort manier aan het voordragen is als ik dataan het doen ben.

  NK xe2x80″ slam

  Vier doe ik mee in Doornsroosje. De mooiste is mijn gevecht met Sven in de finale. Waar ik eerst tegen de localo sta en het publiek (zijn vriendjes) harder weet te klappen voor hem dan voor mij. De mededichters zijn furieus en Erik-Jan neemt me in de armen en zegt dat ik hoe dan ook wel iets meer voorstel dan deze slam. Misschien gaat hij nog wel eens gelijk krijgen.

  Door jury wordt ik weer terug in de race gegooit en mag met Sven het podium op. Een re-match van de finale in Kraaij en Balder uit 2001. We omarmen elkaar en hij opent met picknickin het vondel park. Meeslepen verteld

  Krijg een relatie Ilse

  We gaan naar Bangkok en de sinterklaas bij haar ouders is dramatisch en ik ga naar mijn kamer en zij blijft daar.

  Het meedoen aan poetryslams

  Kom Jet tegen op een slam in Rotterdam

  Het opnemen van het gedicht “woord” voor de Zingo CD

  Opnamen maken voor de CD/bundel “Dit is dit”

  Afstuderen of de ontwikkeling van de muur in de architectuur

  Het afgelopen jaar

  Doe het eerste half jaar alleen poxc3xabzie

  Stop met roken

  Ben nu verschikkelijk verliefd op Pandorra.

  Mis haar en de afstand naar Haarlem is tergelijkertijd heel groot en heel klein.

  Morgennacht na het optreden in Enschede reis ik naar haar toe en dan gaan we samen de nacht in.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s